Съпруга на джихадист: Ум Саяф – една от най-ценните затворнички

Тя е една от малкото жени, имала пряк достъп до ръководителите на ИД
3 юни 2019 21:07,
17
Съпруга на джихадист: Ум Саяф – една от най-ценните затворнички
Снимка: Reuters, архив

В най-силните години на Ислямска държава Ум Саяф редовно е подготвяла дома си в Източна Сирия в очакване на приятел на съпруга си. Когато брадатият мъж в черна роба пристигнел, тя правела чай и оставяла храна в дневната.

Останалите стаи в широката къще в град Шахада оставали заключени, а зад вратите - поробени жени язиди, а  в една от тези стаи американската заложничка Кайла Мюлър.

Мъжът в черната роба бил Абу Бакр ал Багдади, лидерът на Ислямска държава, а мъжът на Ум Саяф - Абу Саяф, е екстремист, който се издига сред ИД до поста министър на нефта.

Самата Ум Саяф произлиза от добре познато семейство на джихадисти. Нейният произход и съпруг й спечелили доверие и я правят една от малкото жени, имали пряк достъп до ръководителите на ИД. До май 2015 г., когато американски командоси идват за тях.

Потвърдиха смъртта на американката, държана като заложник от ИД

В четирите години след акцията на американската армия, в която е убит мъжа й, а тя е заловена, Насрин Асад Ибрахим, както е рожденото име на Ум Саяф, е смятана за една от най-ценните затворнички. Тя знае много от тайните на терористичната оранизация и е възможно е да била замесена в много от най-зловещите престъпления.

Едно от обвиненията й е ключово за интереса към нея от страна на Ирак и САЩ. Тя е обвинена, че е държала като заложница американката Кайла Мюлър, хуманитарен работник. Американката била заловена от ИД и изнасилвана нееднократно в дома на Ум Саяф. Другите обвинения на джихадистката съпруга включват поробване и насилие над девет момичета и жени от язидите. Ум Саяф се е сдобила с обвинение от САЩ за заговор в тероризъм, довел до смъртта на Кайла Мюлър в Ракка през февруари 2015 г.

Пред Guardian Ум Саяф обрисува себе си по съвсем различен начин. След като съдът в Ирак я осъди на смърт, тя е държана в затвор в Ербил. Самата тя твърди, че е била невинна и не е имала друг избор, освен да следва заповедите, които са й давани.

Американката Кейла Мюлър е била в Сирия като доброволка, помагала в изграждането на интернет връзка за болница на Лекари без граници в Алепо през август 2013 г., когато била отвлечена. 13 месеца била прехвърляна през няколко затвора, преди да се озове в дома на Абу и Ум Саяф през септемри 2014 г. По същото време Абу Саяф довел и робините язиди.  Жена му си спомня, че робините карали мъжете да полудяват.

"Момичетата язиди промениха не само моят живот, но и животът на всички момичета в Ислямска държава", твърди Ум Саяф. "Съпрузите ни ставаха като диви животни, когато те бяха наблизо. Те нямаха никакво уважение към нас", обяснява затворничката.

Кайла Мюлър обаче била третирана различно.

"За нея имаше бюджет. Джобни, за да си купува неща от магазина. Тя беше чудесно момиче и я харесвах. Тя ме уважаваше и аз нея. Нещо, което мога да кажа е, че беше много добра в това да крие мъката и болката си", твърди джихадистката съпруга.

ИД: Американска заложничка е убита от йордански въздушни удари

Ум Саяф дори подчертава, че в нейните очи и тези на съпруга й, американската заложничка била "по-добра" от язидите.

"Багдади й каза, че ако стане мюсюлманка, ще бъде свободна. Той остана при нас два пъти този месец. Един път идваше от Ракка към Ирак, и втория път обратно", спомня си иракчанката.

Спомня си също така, че Кайла Мюлър била "притежание" на Багдади. Какво значело това обаче, Ум Саяф така и не може да обясни.

Нейните разкази обаче са в разрез с разказите на робините, избягали от дома й. В техните спомени Ум Саяф била също толкова брутална към Мюлър, колкото и към тях.

Иракчанката разказва, че американската заложничка постоянно учела. "През цялото време четеше и пишеше, винаги като я видех беше заета с книги. Когато готвех идваше при мен и ми казваше "Научи ме какво правиш". Абу Саяф й каза да не ми задава въпроси", обяснява Ум Саяф.

За последно тя видяла Кайла Мюлър в края на 2014 г., когато Абу Бакр ал Багдади дошъл и отвел американката.

"Взе я с него в обикновена кола, Киа. Той караше и отиваха към Ракка", обяснява тя. Месеци по-късно разбрала за смъртта на Кайла.

Днес Ум Саяф е осъдена от Ирак, а САЩ също иска тя да се изправи пред съда. Въпреки че е една от най-високопоставените затворнички, тя редовно е посещавана от семейството си. Тя сътрудничи на властите, но едва ли ще получи по-малка присъда от вече издадената й смъртна такава.

"Няма да я пуснем", обясняват иракските власти. "Тя идва от много радикална обстановка и ако я върнем в нея тя ще стане като тях".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
4
 
! Отговори
!?! преди 4 години
Каква красавица... прилича на Нуб Сайбот.
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Там правосъдната система работи!
12
5
 
4
 
! Отговори
Циклопа преди 4 години
Грешка - моя грешка. Казах, че никой не може да бие Балканите по пролята кръв, освен Аушвиц, Поша. Всъщност Мексико 1985-2019 + Колумб + Кръстоносните походи ни биятИспанците са много кръвожадни - също като нас
11
2
 
5
 
! Отговори
Циклопа преди 4 години
Никой не ниже да бие Балканите по пролята кръв, освен Полша и лагера Аушвиц.......САМО ФАКТИТака че изобщо не ни плашите с тези ***
10
4
 
9
 
! Отговори
Циклопа преди 4 години
До кога ще ни заплашвате с тия псевдо-главорези?!Ако дойдат тука най-много да им откинем главите на всичките и да ги бим като мече дирек.Нямат шанс на Балканите - тука колим с хиляди, а не по 2-3ма като там.
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Леле, каква неграмотнооост! Две изречения няма свързани едно с друго! Това увод, изложение, заключение за нищо ги нямате!Ама, то така говори и министър-председателя, какво очаквате ,,,
8
2
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Интересно тая където и с който е била е сринато и избито само тя е жива...Чипосана е явно.
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нивото на журналистиката ни е, под бода на замръзване. Google translate, нама завършена фраза. Трагедия
6
2
 
23
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
след като ги заловят се изкарват жертвини лук яла ни лук мирисалане била тя лошата а те мъжете така я карали да прави...ала балавъжето я чака за пример на другите
5
2
 
17
 
! Отговори
ss преди 4 години
Бе, разкарайте тия ----- от тука, бе!!!
4
7
 
16
 
! Отговори
ал Багдади преди 4 години
Какво да ви кажа ? С две думи : мамата си трака !До като ни плащаха американците - бяхме си добре , ама после дойдоха руснаците и американците избягаха от страх . От тогава сме зле !Алла акбар !
3
4
 
25
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 години
И как разбрахте, че тази на снимката е Ум Саяф?
2
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По бързичко трябва да ги екзекутират.
1
2
 
38
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 години
Някой разбра ли нещо от написаното ?Пълно е с граматически грешки , и няма конструкция на есето ?Прилича на *напиши есе * .

Спонсорирани публикации